08 11/17 08/11/2017

Ondanks noodweer Berkshire Hathaway’s float +24% YoY

08-11-2017 11:38,

De verzekeringsactiviteiten van het Noord-Amerikaanse Berkshire Hathaway (NYSE:BRK-A/B) hadden het de afgelopen maanden zwaar met de komst van het ‘tropische storm trio’ Harvey, Irma, en Maria. De schade was zoals bekend enorm, en BRK moest meer dan USD 3 miljard uitbetalen aan CAT (catastrophe) vergoedingen. Niettegenstaande deze financiele aderlating is de float van BRK nog altijd groeiende en bedraagt momenteel een recordbedrag van USD 113 miljard!

Verzekeringsmaatschappijen verdienen op twee manieren geld: enerzijds door meer te berekenen dan ze bij de inkoop betalen (zoals dat ook bij andere bedrijven gebruikelijk is), en anderzijds door het beleggen van ontvangen premies die (nog) niet voor uitbetalingen worden gebruikt (de zogeheten float). Berkshire Hathaway is zeer succesvol in het voeren van deze strategie, en heeft dankzij de float (bijna) gratis kapitaal beschikbaar om gedurende langere periode mee te beleggen. De float bedroeg eind FY2016 nog USD 91 miljard, en is dus in een jaar tijd met meer dan 24% toegenomen.

Dat is natuurlijk goed nieuws, maar Buffett zit in toenemende mate met een luxeprobleem. Hij wil het geld van de float heel graag winstgevend beleggen, maar hij kan niet genoeg aankopen vinden om al dit geld te besteden. Het is dan ook maar half grappend dat hij bij iedere jaarlijkse beleggersbijeenkomst alle aanwezigen oproept om hem te bellen als ze een mooi bedrijf weten om aan te kopen. En dan het liefst iets voor USD 32 miljard zoals het in 2015 aangekochte Precision Cast Parts, want anders zet het geen zoden aan de dijk. Maar er zijn helaas voor dit soort bedragen weinig bedrijven te koop. Het zou je probleem maar wezen…

BRK publiceerde onlangs de cijfers voor Q3 FY17 en de eerste negen maanden van dit boekjaar. De operationele winst was resp. USD 3,44 miljard (USD 4,85 miljard Q3 2016) en USD 11,12 miljard (USD 13,49 miljard 2016). Alle activiteiten van BRK boekten YoY een winst, maar de uiteindelijke verliesposten zijn toe te schrijven aan de USD +3 miljard die de verzekeringen moesten uitbetalen. BRK-B aandelen worden momenteel voor USD 186,30 per stuk verhandeld.

Peter Havik

Meer berichten >

Copyright © 2018 Vimco Luxembourg S.A. All rights reserved      |      Disclaimer      |      Powered by Manieu.nl